Echografie.

Wat is echografie?

Echografie, ofwel MSU (Musculo Skeletal Ultrasound), wordt binnen onze praktijk gebruikt voor het onderzoek en de beoordeling van aandoeningen van het bewegingsapparaat. Het is een beeldvormende techniek die gebruik maakt van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en gereflecteerd worden op het beeldscherm van het echoapparaat. Op deze manier kunnen onder andere gewrichten, spieren, pezen, kapsels en botstructuren in beeld worden gebracht.

Naast statische beelden kunnen ook dynamische opnames gemaakt worden; het gedrag van spieren, pezen en gewrichten tijdens een beweging worden zo zichtbaar gemaakt en geeft ons vaak nog meer informatie dan stilstaande opnames.

Echografie is er niet alléén voor diagnostische doeleinden; het is tevens inzetbaar om bijvoorbeeld de voortgang van het behandeltraject te evalueren en wordt tegenwoordig steeds vaker therapeutisch toegepast. Zo gebruiken we de echo bijvoorbeeld ook ter ondersteuning tijdens onze samenwerking met de huisarts om echogeleide interventies uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan injecteren, aspireren of het toepassen van percutane electrolyse (zie onze EPTE specialisatie).

Echografie is pijnloos en niet schadelijk en kan zo vaak als gewenst worden herhaald.

 

Voor wie?

Echografie is geïndiceerd voor iedereen die zich bij ons centrum meldt met klachten aan gewrichten of spieren. In principe komt elke blessure, elke aandoening van spieren, pezen, banden en gewrichten in aanmerking voor een echografisch onderzoek. Niet alleen sporters, ook mensen met artrose, reuma, een zweepslag in de kuit of een scheur in een achillespees kunnen bij ons terecht. Echografie is wel minder geïndiceerd bij wervelkolomaandoeningen.
Goed om te weten is dat voor het maken van een echo geen contra-indicaties bestaan. Mensen met een pacemaker, implantaten, claustrofobie of zwangere vrouwen zijn zonder problemen te scannen. Dit in tegenstelling tot andere beeldvormende technieken.

 

Welke diagnoses kunnen worden gesteld?

Het gebruik van echografie heeft als doel visueel inzicht te krijgen in uw klacht. Hierdoor kunnen wij als therapeut nauwkeurig de actualiteit van de aandoening vaststellen en vanuit daar een behandelplan opstellen of aanpassen. Ook kan het genezingsproces met behulp van echografie in beeld gebracht worden waardoor de effectiviteit van de behandeling beter gemonitord kan worden. Het kan voorkomen dat we besluiten u terug te sturen naar uw huisarts omdat we denken dat verder onderzoek noodzakelijk is.

De structuren die wij voor u in kaart kunnen brengen middels ons echografisch onderzoek;

 • Peesaandoeningen

 • Calcificaties

 • Spieraandoeningen

 • Bandletsels

 • Gevulde bursa’s

 • Bloedingen

 • Kraakbeenletsel

 • (Bepaalde) botbreuken

 • Zenuwaandoeningen

 • Cysten

 

Verslaglegging

Na ons echografisch onderzoek kunnen we – indien u dat wenst of als wij het noodzakelijk achten -  uw huisarts informeren over onze bevindingen middels een rapportage. Het is ook mogelijk dit rapport naar uw behandelend specialist of fysiotherapeut te sturen. De huisartsen en de (meeste) specialisten in onze omgeving zijn op de hoogte van onze specialiteit. Het is tevens mogelijk de echografische opnames mee te geven middels CD-ROM of via USB.

 

Deskundigheid

Ons centrum onderscheidt zich op echografisch gebied door aller eerst onze twee zeer geavanceerde echosystemen, namelijk twee Samsung RS80 apparaten. Beiden zijn High End systemen die normaal gebruikt worden door radiologen in ziekenhuizen. Doordat we beschikken over deze uitstekende echo systemen kunnen we gedetailleerde opnames maken en betere diagnoses stellen.

Daarnaast hebben we veel ervaring in huis met onze echografist Ruud Lindenburg, die zich sinds 1998 bezighoudt met echografie. Hij heeft gedoceerd bij onder andere de opleidingsinstituten Fysus en de Nederlandse Echografie Academie, heeft meegewerkt aan een promotie onderzoek van een schouderorthopeed en is tegenwoordig regelmatig als docent te vinden op internationale echografiecursussen van dr. Martinoli. Daarnaast geeft Ruud incompany cursussen aan fysiotherapiepraktijken door het land.

CONTACTGEGEVENS

Noordweg 77

2641 ZA Pijnacker 

Telefoon: 015-3699710 (ma t/m vr 09.00 - 13.00)

Whatsapp: 06-13389193

E-mail: balie@mtcdeviergang.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag:     07.20 - 22.00 uur

Dinsdag:        07.30 - 22.00 uur 

Woensdag:   07.20 - 18.00 uur   

Donderdag:  07.30 - 22.00 uur  

Vrijdag:           07.30 - 21.00 uur

Zaterdag:      08.00 - 13.00 uur 

Zondag:         Gesloten 

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

 • Facebook
 • Instagram
 • Twitter

© 2023 by Medical Clinic. Proudly created with Wix.com

Telefoon: 015-3699710

Whatsapp: 06-13389193