Dry Needling.

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een speciale behandeltechniek waarbij triggerpoints in spieren met een dun naaldje (zonder inspuiten van een vloeistof) worden aangeprikt en op die manier snel en langdurig ontspannen. Het doel van deze behandeling is het beïnvloeden van zogenaamde triggerpoints die tintelingen, pijn, krachtsverlies en/ of bewegingsbeperkingen teweeg kunnen brengen.

 

Wat zijn triggerpoints?

Een myofasciaal triggerpoint is het makkelijkst uit te leggen als een lokale kramp in een spier. Spiervezels verkeren continue in aangespannen toestand waardoor de bloedcirculatie lokaal wordt belemmerd en afvalstoffen zich ophopen. Door de plaatselijke verkramping zal de spier verkorten en meer trekkracht geven op de aanhechtingspunten, wat kan zorgen voor pijnklachten. Daarnaast kan de verkramping zorgen voor een stoornis in de spierfunctie; spieren met triggerpoints zullen minder sterk, minder coördinatief en minder soepel zijn. Triggerpoints veroorzaken vaak niet alleen in de spier zelf een 'disfunctie', maar hebben ook invloed op andere delen van het lichaam. Dit komt door de continuïteit van het myofasciale web; een 3-dimensionale bindweefselstructuur die alle structuren van het lichaam omsluit.

 

Myofasciale triggerpoints worden ingedeeld in actieve en passieve triggerpoints. Actieve triggerpoints geven functiebeperkingen en wekken (uitstralende) pijn of tintelingen op. Passieve triggerpoints wekken geen directe pijn op, maar veroorzaken w el een verstoorde motorisch functie zoals eerder genoemd (spierzwakte, spierstijfheid en een beperkte bewegingsuitslag).​

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

  • Acuut moment; een verkeerde beweging of een ongeval/ sportletsel

  • Langdurig aanhoudende (statische) aanspanning van spieren

  • Repeterende bewegingen (ook al is het maar een kleine belasting)

  • Overtraining tijdens sporten

  • Immobilisatie periode; bijv. na een operatie of gipsperiode

  • Psychologische factoren; bijv. stress

 

Bekijk onderstaande video voor een zeer duidelijke uitleg over triggerpoints!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NB: de behandeltechniek uit deze video is NIET de meest effectieve manier om triggerpoints te behandelen.

 

Voor wie?

Dry Needling is een zeer effectieve en relatief kortdurende behandeling voor mensen die (langdurig) pijnklachten ervaren of beperkt zijn in hun kracht en/ of bewegelijkheid, welke door myofasciale triggerpoints veroorzaakt worden. Klachten die goed reageren op deze behandeling zijn onder andere nek- en schouderpijn, pijn in de onderarm (tenniselleboog), rugklachten, spanningshoofdpijn, migraine, heup- en bilklachten, (uitstralende) beenpijn en achillespeesklachten.

Uiteraard wordt er eerst door uw fysiotherapeut middels echografisch en/ of klinisch onderzoek beoordeeld of uw klachten van myogene aard zijn, alvorens er gestart wordt met deze therapievorm.

De behandeling:

De Dry Needling behandeling is erop gericht om de triggerpoints te ‘deactiveren’. Door het aanprikken van de triggerpoints in de spier wordt de lokale doorbloeding herstelt, waardoor de spier weer op de juiste wijze gevoed wordt, afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden en de spiervezels weer op normale lengte komen. De spierbeweging normaliseert zich en aanwezige pijn wordt verminderd. Ook naburige spieren en gewrichten bewegen weer normaler.

De steriele naaldjes die voor Dry Needling gebruikt worden, zijn heel dun en zijn dezelfde naaldjes als die bij acupunctuur gebruikt worden. Het aanbrengen hiervan in de huid is nagenoeg pijnloos. Wanneer het naaldje door de spier naar de triggerpoint wordt gebracht kan dit een dof, drukkend gevoel geven. Soms reageert de spier met een lokale ‘twitch’: de spiervezels trekken zich even kortdurend samen. Dit kan wat heviger aanvoelen. Ook kunt u de uitstralende pijn voelen die door het triggerpoint veroorzaakt wordt.

Na de behandeling kan het behandelde gebied wat gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. Het aanspannen van de zojuist behandelde spieren kan wat lastig zijn. Wij adviseren onze patiënten daarom om direct na de behandeling in beweging te blijven (op laag niveau). Sporten raden we op de dag van behandeling af. Na een nachtrust is het beurse gevoel grotendeels verdwenen. De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 3 dagen duren. Daarna treedt een merkbare verbetering op, met name de eerder ervaren pijnklachten nemen af en de beweeglijkheid neemt toe. Ook zult u verbetering merken in kracht en coördinatie. Tevens krijgt u van ons het advies om betreffende spieren te stretchen en uiteindelijk weer voldoende belastbaar te maken middels oefen/trainingstherapie.

 

Wat zijn de overeenkomsten/ verschillen met accupunctuur

Een overeenkomst met acupunctuur is dat er van dezelfde type naaldjes gebruik gemaakt wordt, namelijk steriele, flexibele, niet holle naaldjes.
Het verschil tussen klassieke acupunctuur en Dry Needling is dat bij acupunctuur vaak meerdere naaldjes oppervlakkig in het lichaam worden gezet. Deze naaldjes blijven enige tijd, zo’n 20 tot 30 minuten, in de acupunctuurpunten zitten. De acupunctuurpunten bevinden zich op meridianen die direct of indirect hun uitwerking kunnen hebben op onder meer de doorstroming van de lichaamsenergie, (de qi) en de organen van het menselijke lichaam.

Bij Dry Needling wordt gebruik gemaakt van één naald, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Na de prikkeling wordt de naald weer uit het punt gehaald. Deze manier van behandelen wordt met name toegepast bij functiestoornissen van het houdings- en bewegingsapparaat. De acupuncturist behandelt ook andere klachten van het menselijk systeem, zoals slapeloosheid, allergieën, menstruatieklachten e.d.

CONTACTGEGEVENS

Noordweg 77

2641 ZA Pijnacker 

Telefoon: 015-3699710 (ma t/m vr 09.00 - 13.00)

Whatsapp: 06-13389193

E-mail: balie@mtcdeviergang.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag:     07.20 - 22.00 uur

Dinsdag:        07.30 - 22.00 uur 

Woensdag:   07.20 - 18.00 uur   

Donderdag:  07.30 - 22.00 uur  

Vrijdag:           07.30 - 21.00 uur

Zaterdag:      08.00 - 13.00 uur 

Zondag:         Gesloten 

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

© 2023 by Medical Clinic. Proudly created with Wix.com

Telefoon: 015-3699710

Whatsapp: 06-13389193