Dry Needling.

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een speciale behandeltechniek waarbij triggerpoints in spieren met een dun naaldje (zonder inspuiten van een vloeistof) worden aangeprikt en op die manier snel en langdurig ontspannen. Het doel van deze behandeling is het beïnvloeden van triggerpoints die tintelingen, pijn, krachtsverlies en/ of bewegingsbeperkingen teweeg kunnen brengen.

Wat zijn triggerpoints?

Een (myofasciale) triggerpoint is het makkelijkst uit te leggen als een lokale kramp in een spier. Spiervezels verkeren continue in aangespannen toestand waardoor de bloedcirculatie lokaal wordt belemmerd en afvalstoffen zich ophopen. Door de plaatselijke verkramping zal de spier verkorten en meer trekkracht geven op de aanhechtingspunten, wat kan zorgen voor pijnklachten. Daarnaast kan de verkramping zorgen voor een stoornis in de spierfunctie; spieren met triggerpoints zullen minder sterk, minder coördinatief en minder soepel zijn.

 

Myofasciale triggerpoints worden ingedeeld in actieve en passieve triggerpoints. Actieve triggerpoints geven functiebeperkingen en wekken (uitstralende) pijn of tintelingen op. Passieve triggerpoints wekken geen directe pijn op, maar veroorzaken wel een verstoorde motorisch functie zoals spierzwakte, spierstijfheid en een beperkte beweeglijkheid. ​

 

De behandeling:

De Dry Needling behandeling is erop gericht om de triggerpoints te ‘deactiveren’. De fysiotherapeut klemt het triggerpoint tussen zijn/haar vingers en zal de naald inbrengen, dit is nagenoeg pijnloos. Wanneer het naaldje door de spier naar de triggerpoint wordt gebracht kan dit een dof, drukkend gevoel geven. Soms reageert de spier met een lokale ‘twitch’: de spiervezels trekken zich even kortdurend samen, dit kan wat heviger aanvoelen.

 

Door het aanprikken van de triggerpoints in de spier wordt de lokale doorbloeding herstelt, waardoor de spier weer op de juiste wijze gevoed wordt, afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden en de spiervezels weer op normale lengte komen. De spierbeweging normaliseert zich en aanwezige pijn wordt verminderd. Ook naburige spieren en gewrichten bewegen weer normaler.

 

Na de behandeling kan het behandelde gebied wat gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. Het aanspannen van de zojuist behandelde spieren kan wat lastig zijn. Wij adviseren onze patiënten daarom om direct na de behandeling in beweging te blijven (op laag niveau). Sporten raden we op de dag van behandeling af. De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 5 dagen duren. Daarna treedt een merkbare verbetering op, met name de eerder ervaren pijnklachten nemen af en de beweeglijkheid, kracht en coördinatie neemt toe.

CONTACTGEGEVENS

Adres:

Noordweg 77

2641 ZA Pijnacker 

whatsapp symbool.png
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

OPENINGSTIJDEN

Maandag:     08.00 - 22.00 uur

Dinsdag:        08.00 - 21.45 uur 

Woensdag:   08.00 - 21.30 uur   

Donderdag:  08.00 - 21.45 uur  

Vrijdag:           08.00 - 21.00 uur

Zaterdag:      08.00 - 13.00 uur 

Zondag:         Gesloten 

LOCATIE GOOGLE MAPS