top of page

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een speciale behandeltechniek waarbij triggerpoints in spieren

met een dun naaldje (zonder inspuiten van een vloeistof) worden aangeprikt en

op die manier snel en langdurig ontspannen. Het doel van deze behandeling

is het beïnvloeden van triggerpoints die tintelingen, pijn, krachtsverlies en/ of

bewegingsbeperkingen teweeg kunnen brengen.

Wat zijn triggerpoints?

Een (myofasciale) triggerpoint is het makkelijkst uit te leggen als een lokale kramp in een spier. Spiervezels verkeren continue in aangespannen toestand waardoor de bloedcirculatie lokaal wordt belemmerd en afvalstoffen zich ophopen. Dit geeft bij veel patiënten de herkenbare klachten.

De behandeling:

De Dry Needling behandeling is erop gericht om de triggerpoints te ‘deactiveren’. De fysiotherapeut klemt het triggerpoint tussen zijn/haar vingers en zal de naald inbrengen, dit is nagenoeg pijnloos. Wanneer het naaldje door de spier naar de triggerpoint wordt gebracht kan dit een dof, drukkend gevoel geven. Soms reageert de spier met een lokale ‘twitch’: de spiervezels trekken zich even kortdurend samen, dit kan wat heviger aanvoelen.

 

Na de behandeling:

Na de behandeling kan het behandelde gebied wat gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. Het aanspannen van de zojuist behandelde spieren kan wat lastig zijn. Wij adviseren onze patiënten daarom om direct na de behandeling in beweging te blijven (op laag niveau). Sporten raden we op de dag van behandeling af. De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 5 dagen duren. Daarna treedt een merkbare verbetering op, met name de eerder ervaren pijnklachten nemen af en de beweeglijkheid, kracht en coördinatie neemt toe.

Dry Needling.

bottom of page