Echogeleide infiltraties.

Wat zijn echogeleide infiltraties?

Een echogeleide infiltratie heeft als doel een pijnstillend en/of ontstekingsremmend medicijn rechtstreeks in het te behandelen gewricht of pees te injecteren. Voor de behandeling is het essentieel om goed in het gewricht te injecteren. Normaalgesproken worden dit soort injecties voor gewrichten en/of pezen blind (zonder beeldvormende ondersteuning) uitgevoerd, uit onderzoek blijkt dat het effect van deze injecties laag is. Bij een echogeleide infiltratie kunnen we de naald met het echografie apparaat volgen om zo exact de plaats van de inspuiting te bepalen.

 

Voor wie?

Echogeleide infiltraties zijn zinvol bij verschillende aandoeningen van gewrichten en pezen zoals: gevulde slijmbeurs (schouder, knie, elleboog of heup), gewrichtsaandoeningen zoals artrose of artritis, peesschede ontsteking, ganglion/ cyste, carpaal tunnel syndroom.

U kunt deze behandeling aanvragen via de balie van onze praktijk of/en via uw huisarts. Zij beoordelen dan samen met ons of ze deze aanpak in uw behandeltraject willen inzetten.

 

Behandeling

De behandeling zal altijd worden uitgevoerd in samenwerking met huisarts mevr. Gransjean of dhr. Stockmann. De echografist brengt het te behandelen gebied goed in beeld, de huisarts zal vervolgens uw huid desinfecteren waarna hij/zij deze plaats onder echogeleiding aanprikt. Het product dat ingespoten wordt hangt af van de onderliggende oorzaak en de reden van de inspuiting.

 

De infiltratie is niet pijnlijk maar kan wel wat gevoelig zijn, vergelijkbaar met een bloedafname. Nadat het medicijn is geïnjecteerd kunt u een wat onaangenaam, drukkend gevoel ervaren. Dit is verklaarbaar aangezien er in een nauwe ruimte extra ‘vloeistof’ toegediend wordt wat enige compressie geeft.  Dat gevoel zal binnen enkele uren weer verdwijnen. Wij adviseren u het behandelde gebied zo min mogelijk te belasten (met name de eerste dag), maar wel in beweging te houden zodat het geïnjecteerde middel zo goed mogelijk zijn werk kan doen. Na 4 tot 6 weken volgt er in de meeste gevallen een controle afspraak met een van onze echografisten om het weefsel opnieuw te beoordelen.

 

Bijwerkingen injectie

Vanwege het risico op bijwerkingen mag een corticosteroïden injectie niet te vaak herhaald worden. In ieder geval niet vaker dan drie à vier keer per gewricht. Bij kortdurend gebruik van corticosteroïden is het risico op bijwerkingen van de injectie klein. Bovendien zijn de meeste bijwerkingen kortdurend. Mogelijke bijwerkingen van een corticosteroïden injectie zijn:

  • Extra gevoeligheid rondom het gebied van de injectie

  • Opvliegers

  • Een warm gevoel en tijdelijk een wat rodere huid

  • Bij mensen met suikerziekte treedt heel zelden een tijdelijke ontregeling van de suikerspiegel op

CONTACTGEGEVENS

Adres:

Noordweg 77

2641 ZA Pijnacker 

whatsapp symbool.png
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

OPENINGSTIJDEN

Maandag:     08.00 - 22.00 uur

Dinsdag:        08.00 - 21.45 uur 

Woensdag:   08.00 - 21.30 uur   

Donderdag:  08.00 - 21.45 uur  

Vrijdag:           08.00 - 21.00 uur

Zaterdag:      08.00 - 13.00 uur 

Zondag:         Gesloten 

LOCATIE GOOGLE MAPS