Echogeleide infiltraties.

Wat zijn echogeleide infiltraties?

Een echogeleide infiltratie heeft als doel een pijnstillend en/of ontstekingsremmend medicijn rechtstreeks in het te behandelen gewricht of pees te injecteren. Deze behandeling blijkt effectiever te zijn dan wanneer het medicijn oraal wordt toegediend en een bijkomend voordeel is dat de dosis laag kan worden gehouden, met als gevolg minder kans op bijwerkingen.

Dit soort injecties voor gewrichten en/of pezen worden meestal blind (zonder beeldvormende ondersteuning) uitgevoerd. Uit onderzoek blijkt dat het effect van deze injecties laag is. Het is daarom essentieel voor de diagnostiek en therapie om goed in het gewricht te injecteren. Bij een echogeleide infiltratie kunnen we de naald met het echografie apparaat volgen om zo exact de plaats van de inspuiting te bepalen. Ook kunnen infiltraties in gewrichten die dieper gelegen zijn, zoals een heup, niet zonder beeldvorming uitgevoerd worden.

 

Voor wie?

Echogeleide infiltraties zijn zinvol bij verschillende aandoeningen van gewrichten en pezen. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 • Gevulde slijmbeurs (schouder, knie, elleboog of heup)

 • Gewrichtsaandoeningen zoals artrose of artritis

 • Peesschede ontsteking

 • Ganglion/ cyste

 • Carpaal tunnel syndroom

U kunt deze behandeling aanvragen via de balie van onze praktijk of/en via uw huisarts. Zij beoordelen dan samen met ons of ze deze aanpak in uw behandeltraject willen inzetten.

 

Behandeling

De echogeleide infiltratie behandelingen zullen altijd plaatsvinden in samenwerking met huisarts mevr. Gransjean of dhr. Stockmann. Op het moment dat onze echografist het te behandelen gebied goed in beeld heeft gebracht, zal de huisarts onder echogeleide de injectie toedienen. Deze wordt in de holte van het gewricht of in de slijmbeurs toegediend, of in het geval van peesklachten, in de peesschede.

Het product dat wordt ingespoten verschilt per aandoening. Bij een ‘proefinfiltratie’ wordt er bijvoorbeeld een kortwerkend verdovend middel ingespoten om te zien wat voor effect dit heeft op de pijnklachten, om zo de oorzaak van de pijn te kunnen achterhalen. Bij een infiltratie als behandeling kan er ingespoten worden met cortisone (een sterke ontstekingsremmer), eventueel in combinatie met een verdovend middel.

De infiltratie is niet pijnlijk maar kan wel wat gevoelig zijn, vergelijkbaar met een bloedafname. Nadat het medicijn is geïnjecteerd kunt u een wat onaangenaam, drukkend gevoel ervaren. Dit is verklaarbaar aangezien er in een nauwe ruimte extra ‘vloeistof’ toegediend wordt wat enige compressie geeft.  Dat gevoel zal binnen enkele uren weer verdwijnen. Wij adviseren u het behandelde gebied zo min mogelijk te belasten (met name de eerste dag), maar wel in beweging te houden zodat het geïnjecteerde middel zo goed mogelijk zijn werk kan doen. Na 4 tot 6 weken volgt er in de meeste gevallen een controle afspraak met een van onze echografisten om het weefsel te her beoordelen.

 

Bijwerkingen injectie

Vanwege het risico op bijwerkingen mag een corticosteroïden injectie niet te vaak herhaald worden. In ieder geval niet vaker dan drie à vier keer per gewricht. Bij kortdurend gebruik van corticosteroïden is het risico op bijwerkingen van de injectie klein. Bovendien zijn de meeste bijwerkingen kortdurend. Mogelijke bijwerkingen van een corticosteroïden injectie zijn:

 • Extra gevoeligheid rondom het gebied van de injectie

 • Opvliegers

 • Een warm gevoel en tijdelijk een wat rodere huid

 • Bij mensen met suikerziekte treedt heel zelden een tijdelijke ontregeling van de suikerspiegel op

CONTACTGEGEVENS

Noordweg 77

2641 ZA Pijnacker 

Telefoon: 015-3699710 (ma t/m vr 09.00 - 13.00)

Whatsapp: 06-13389193

E-mail: balie@mtcdeviergang.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag:     07.20 - 22.00 uur

Dinsdag:        07.30 - 22.00 uur 

Woensdag:   07.20 - 18.00 uur   

Donderdag:  07.30 - 22.00 uur  

Vrijdag:           07.30 - 21.00 uur

Zaterdag:      08.00 - 13.00 uur 

Zondag:         Gesloten 

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

 • Facebook
 • Instagram
 • Twitter

© 2023 by Medical Clinic. Proudly created with Wix.com

Telefoon: 015-3699710

Whatsapp: 06-13389193