Claudicatio vaattraining.

Wat is Claudicatio Intermittens

Claudicatio Intermittens, ook wel ‘etalagebenen’ genoemd, is een aandoening waarbij de slagaders in de benen zijn vernauwd, waardoor te weinig zuurstof naar de spieren wordt aangevoerd. Hierdoor ervaart men krampachtige pijn of een doof gevoel in het been tijdens en na inspanning. Deze pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn.

De vernauwing van de slagaders wordt veroorzaakt door slagaderverkalking. Deze verkalking is in principe een ouderdomsziekte. Het verloopt geleidelijk, waardoor de meeste mensen er pas op latere leeftijd last van krijgen. Het verkalken van de slagaders kan echter sterk versneld optreden door een aantal factoren als roken, een te hoog cholesterolgehalte (en ongezonde voeding), te weinig lichaamsbeweging en diabetes mellitus.

 

Voor wie?

Mensen die door de huisarts of verwezen worden vanuit het ziekenhuis door de vaatspecialist voor specifieke vaattraining, kunnen bij ons terecht.

 

De behandeling

Tijdens het intakegesprek met onze gespecialiseerde fysiotherapeuten worden uw klachten en beperkingen besproken. Er zal een test afgenomen worden voor uw maximale loopafstand en uw conditie. Op basis van deze resultaten stelt de therapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema op. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen (indien mogelijk) en spierversterkende oefeningen. Het is belangrijk om te blijven bewegen, ook al ontstaat er pijn. Met het trainen train je namelijk het vaatsysteem, hierdoor verbeterd de bloedtoevoer naar de benen. De spieren krijgen hierdoor meer zuurstof en de pijnklachten treden minder snel op. Uw therapeut zal u in de beginfase begeleiden tijdens deze training. Gaandeweg wordt de begeleiding afgebouwd en dient u zelfstandig te gaan trainen.

Naast deze training is het erg belangrijk om de risicofactoren te verminderen, en aandacht te besteden aan leefstijlfactoren zoals roken en een gezonde voeding. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het stoppen met roken en gezonde voeding de klachten kunnen verminderen. Om uiteindelijk de behaalde resultaten te behouden is het uitermate belangrijk om zowel het trainingsschema van uw fysiotherapeut, en de gezonde leefstijl te onderhouden. Anders kunnen de verkregen resultaten weer verloren gaan.
 

Vergoeding

Sinds 2017 is er een nieuwe regeling omtrent de vergoeding voor 'Claudicatio Intermittens'. Kort samengevat betekent dit dat u éénmalig 37 fysiotherapie behandelingen vergoedt krijgt vanuit de basisverzekering, zodra er door een (huis)arts 'Claudicatio Intermittens' bij u wordt vastgesteld.

CONTACTGEGEVENS

Noordweg 77

2641 ZA Pijnacker 

Telefoon: 015-3699710 (ma t/m vr 09.00 - 13.00)

Whatsapp: 06-13389193

E-mail: balie@mtcdeviergang.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag:     07.20 - 22.00 uur

Dinsdag:        07.30 - 22.00 uur 

Woensdag:   07.20 - 18.00 uur   

Donderdag:  07.30 - 22.00 uur  

Vrijdag:           07.30 - 21.00 uur

Zaterdag:      08.00 - 13.00 uur 

Zondag:         Gesloten 

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

© 2023 by Medical Clinic. Proudly created with Wix.com

Telefoon: 015-3699710

Whatsapp: 06-13389193