Claudicatio Intermittens / COPD

Wat is Claudicatio Intermittens

Claudicatio Intermittens, ook wel ‘etalagebenen’ genoemd, is een aandoening waarbij de slagaders in de benen zijn vernauwd, waardoor te weinig zuurstof naar de spieren wordt aangevoerd. Hierdoor ervaart men krampachtige pijn of een doof gevoel in het been tijdens en na inspanning. Deze pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn.

De vernauwing van de slagaders wordt veroorzaakt door slagaderverkalking. Deze verkalking is in principe een ouderdomsziekte. Het verloopt geleidelijk, waardoor de meeste mensen er pas op latere leeftijd last van krijgen. Het verkalken van de slagaders kan echter sterk versneld optreden door een aantal factoren als roken, een te hoog cholesterolgehalte (en ongezonde voeding), te weinig lichaamsbeweging en diabetes mellitus.

 

Voor wie?

U kunt bij ons terecht voor vaattraining op verwijzing van uw huisarts of vaatspecialist vanuit het ziekenhuis.

 

De behandeling

Tijdens het intakegesprek met onze gespecialiseerde fysiotherapeuten worden uw klachten en beperkingen besproken. Er zal een test afgenomen worden voor uw maximale loopafstand en uw conditie. Op basis van deze resultaten stelt de therapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema op. Het trainingsschema bestaat uit lopen, fietsen (indien mogelijk) en spierversterkende oefeningen. Het is belangrijk om te blijven bewegen, ook al ontstaat er pijn. Met het trainen train je het vaatsysteem, hierdoor verbeterd de bloedtoevoer naar de benen. De spieren krijgen op ten duur meer zuurstof en de pijnklachten zullen minder snel optreden. Uw therapeut zal u in de beginfase begeleiden tijdens deze training. Gaandeweg wordt de begeleiding afgebouwd en dient u zelfstandig te gaan trainen.

Naast deze training is het erg belangrijk om de risicofactoren te verminderen, en aandacht te besteden aan leefstijlfactoren zoals roken en een gezonde voeding. Om uiteindelijk de behaalde resultaten te behouden is het uitermate belangrijk om zowel het trainingsschema van uw fysiotherapeut, en de gezonde leefstijl te onderhouden.
 

Vergoeding

Sinds 2017 is er een nieuwe regeling omtrent de vergoeding voor 'Claudicatio Intermittens'. Kort samengevat betekent dit dat u éénmalig 37 fysiotherapie behandelingen vergoedt krijgt vanuit de basisverzekering, zodra er door een (huis)arts 'Claudicatio Intermittens' bij u wordt vastgesteld.

Wat is COPD

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, oftewel Chronische Obstructieve Long Ziekte) is een verzamelnaam voor chronische aandoeningen aan de luchtwegen en longen. Hoesten, overmatige slijmproductie en een chronische kortademigheid zijn kenmerkende klachten. Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn, u krijgt minder zuurstof. Bij ernstig COPD kan hierdoor, en door een afname van de kracht van ademspieren, de longfunctie met meer dan 50% verminderen. Daarnaast maakt COPD de luchtwegen meer prikkelbaar. Patiënten merken dit doordat zij extra kortademig worden als ze in aanraking komen met bijvoorbeeld rook, koude lucht, mist of andere luchtjes.

 

Voor wie?

U kunt bij ons terecht voor COPD-training op verwijzing van uw behandelend specialist vanuit het ziekenhuis, het is daarbij belangrijk dat u uw meest recente longfunctietest (minimaal uit 2018) meebrengt.

 

De behandeling

Onze gespecialiseerde fysiotherapeut zal een conditietest bij u afnemen, om aan de hand daarvan samen met u een oefenschema op te stellen om gericht te werken aan het verbeteren van uw algehele conditie. Vervolgens gaat u onder begeleiding van de therapeut aan de slag in onze trainingszaal, waarbij de oefeningen gericht zullen zijn op het verbeteren van het uithoudingsvermogen en het optimaliseren van de spierkracht.

Daarnaast zal uw therapeut u advies geven en begeleiden in het zelfstandig uitvoeren van oefeningen en fysieke activiteiten in en rondom huis. U zal ook aangemoedigd worden tot het aanleren van een gezonde leefstijl (o.a. stoppen met roken).

 

 

Vergoeding

Vanaf 2019 wordt fysiotherapie/ oefentherapie voor mensen met COPD GOLD 2, 3 en 4 vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is het aantal behandelingen waarop u in het eerste behandeljaar en de daaropvolgende jaren (de onderhoudsfase) aanspraak kunt maken, gemaximeerd. Let op: het eigen risico is hierop van toepassing.

Op hoeveel behandelingen u maximaal ‘recht’ heeft hangt af van 2 zaken: het stadium en de ernst van uw COPD, en of u in het 1e behandeljaar zit of in de onderhoudsfase. Aan de hand van de verwijzing van uw longarts, uw meest recente longtestresultaten en een aantal vragenlijsten wordt bepaald in welke groep u valt (A,B,C of D). Per groep verschilt het aantal behandelingen waar u recht op hebt gedurende 12 maanden (het 1e behandeljaar);

·    Groep A: maximaal 5 sessies fysiotherapie

·    Groep B: maximaal 27 sessies fysiotherapie

·    Groep C en D: maximaal 70 sessies fysiotherapie

Na het eerste jaar wordt het maximaal aantal behandelingen aangepast/ verminderd;

·    Groep B: maximaal 3 sessies fysiotherapie

·    Groep C en D: maximaal 52 sessies fysiotherapie

 

Het is niet gezegd dat u altijd in dezelfde groep blijft. Dit kan veranderen afhankelijk van het verloop van uw klachten.

CONTACTGEGEVENS

Adres:

Noordweg 77

2641 ZA Pijnacker 

whatsapp symbool.png
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

OPENINGSTIJDEN

Maandag:     08.00 - 22.00 uur

Dinsdag:        08.00 - 21.45 uur 

Woensdag:   08.00 - 21.30 uur   

Donderdag:  08.00 - 21.45 uur  

Vrijdag:           08.00 - 21.00 uur

Zaterdag:      08.00 - 13.00 uur 

Zondag:         Gesloten 

LOCATIE GOOGLE MAPS