top of page

Ruud Lindenburg over de meerwaarde van echografie in fysiotherapie land.

 

"Casus van echografist en fysiotherapeut Ruud Lindenburg."

🏥 Een vrouw van 60+ komt bij de fysiotherapeut omdat ze pijn heeft tijdens het lopen. De pijn zit aan de buitenkant van de enkel. Fietsen is niet pijnlijk en in rust heeft ze ook nergens last van. Ze weet zich niet echt een acuut trauma moment te herinneren en heeft deze klachten niet eerder gehad. De patiënte heeft haar hele leven intensief gesport zonder enkel blessures.

⭐️ Na het afnemen van een korte anamnese begint de fysiotherapeut met zijn geprotocolleerde echografische onderzoek van de enkel. Bij het onderzoek van de enkelbanden en pezen en het enkelgewricht worden geen duidelijke afwijkingen gevonden.

⭐️ Het protocol gaat verder met een scan van het onderbeen. Daar wordt een afwijkend beeld van de fibula gevonden. Oedeem in de onderhuid, een cyste net naast het kuitbeen en een hele kleine onderbreking van dit kuitbeen met zwelling. De fysiotherapeut/echografist denkt dat er sprake is van een stress fractuur van het kuitbeen. Deze stressfractuur is anders niet waarneembaar bij je traditionele fysiotherapie onderzoek.

 

🏥 De patiënt wordt verwezen naar de huisarts voor verdere beeldvorming. De gemaakte röntgen foto laat duidelijk een (stress) fractuur zien waarbij de fibula echt helemaal “doorbroken" is. Omdat het herstel traag is in de ogen van de patiënte besluit een geraadpleegde orthopeed om ook nog een MRI te laten maken. Ook daar komt de stress fractuur heel duidelijk naar voren. Inmiddels zijn we 6 maanden verder, is de pijn bijna weg en kan de patiënte weer lekker zelf wandelen.

 

#fysiotherapie #echografie #1elijn #casus #ultrasound #stressfracture #fracture

Fibula stressfractuur 2.jpg
Fibula stressfractuur 3.jpg

Rontgenfoto

MRI beeld

Echo van de stressfractuur

bottom of page