Vaatgroep

 

MTC de Viergang kent een vrij grote en gemotiveerde groep patienten met vaatproblemen. Deze patienten worden steeds naar ons centrum verwezen door een vaatchirurg op basis van het vaatonderzoek dat in het ziekenhuis verricht is. Er wordt behandeld volgens het behandelprotocol van claudicationet.

Onze specialisten: Brian Ruigrok & Robert van der Linden.

 

Etalagebenen, Claudicatio Intermittens

Deze patienten hebben last van etalagebenen, ook wel Claudicatio Intermittens genoemd: Pijn in 1 of 2 benen die onstaat bij inspanning en welke het gevolg is van een vernauwing in de bloedvaten van bekken en/of benen als gevolg van slagaderverkalking

 

Risicofactoren

  • Roken
  • Stress
  • Overgewicht
  • Verhoogde bloeddruk
  • Hoog cholesterolgehalte
  • Erfelijkheid
  • Diabetes Mellitus
  • Lichamelijke inactiviteit.

 

Opzet van de training

In de eerste plaats is het belangrijk om de risicofactoren te verminderen. Verder is het belangrijk om te blijven bewegen, ook al ontstaat er pijn. Bij mensen met Claudicatio Intermittens is namelijk bewezen dat conservatieve behandeling, waarbij patiënten gestimuleerd worden veel te lopen, meestal leidt tot verbetering van de klachten. Door te lopen (wandelen), wordt de bloedtoevoer naar de benen verbeterd. Kleinere vaten nemen de functie van de grote slagader over. Zij ontwikkelen zich en laten steeds meer bloed door.

 

Voor de ontwikkeling van kleinere vaten is het noodzakelijk regelmatig en veel door de pijn heen te lopen. Op deze manier worden de benen beter van bloed voorzien. De spieren krijgen meer zuurstof en de pijnklachten treden minder snel op.

 

Inhoud van de training

De vaattraining is een training die, onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten, zowel in groepsverband als individueel kan worden uitgevoerd. Het lopen op een loopband staat centraal. Sinds 2017 zijn er nieuwe regels voor 'Claudicatio Intermittens'. In het kort houdt dit in dat het vanaf heden 37x wordt vergoed direct uit de basisverzekering, zodra er door een arts 'Claudicatio Intermittens' wordt vastgesteld. Voor uitgebreidere uitleg klik hier.