Echografie/Echodiagnostiek

 

Echodiagnostiek is een uitstekende methode om letsel van gewrichten, spieren, pezen, banden en botten in beeld te brengen.

Nadat we de eventuele schade aan deze weefsels in beeld gebracht hebben kunnen we beter inschatten wat u wel en wat u niet mag doen. Ook kan het voorkomen dat we besluiten u terug te sturen naar uw huisarts, omdat we denken dat verder onderzoek noodzakelijk is. Niet alleen aan het begin van een behandeltraject maar ook bij de eindevaluatie kunnen we echografisch onderzoek doen om te kijken naar de vooruitgang.

 

Deskundigheid:

Onze echografisten combineren hun fysiotherapeutische kennis en vaardigheden met hun echografische kennis en ervaring. Deze combinatie is uniek. We zien wat er mis is en we kunnen deze kennis toepassen in ons behandelplan. We maken niet alleen een plaatje maar we combineren de plaatjes met ons klinisch onderzoek.

Op dit moment is Ruud (vanaf 1998 echografist) verbonden als docent aan de geavanceerde cursus MUST van dr. Martinoli (https://martinoli-ultrasoundcourses.com). Ruud vele jaren docent geweest aan de echografie opleiding van Fysus (www.fysus.nl). Momenteel is hij docent echografie bij de NEAC (Nederlandse Echografie Academie) (www.neac.nl) waar hij lesgeeft  aan schouder orthopeden en huisartsen. Ook wordt hij regelmatig ingehuurd door bedrijven voor incompany cursussen echografie.

Onze echografisten/fysiotherapeuten zijn Ruud Lindenburg, Gwen van Helfteren en Robert van der Linden.

(Marjolein van der Linden is op het moment op wereldreis, maar is ook echografisch geschoold, Bonnie Kester is op het moment afwezig).

 

Onze echografie folder vindt u hier:

 

Bestanden uit map Echografie documenten

Ruud Lindenburg

 

Ruud is in 1998 begonnen met de echografie, heeft 10 jaar lesgeven bij Fysus aan fysiotherapeuten en artsen en heeft vele binnen- en buitenlandse cursussen gevolgd. Ook heeft hij meegewerkt aan promotie onderzoek voor een schouderorthopeed. Naast patiënten weten ook collega fysiotherapeuten, huisartsen en orthopeden hem te vinden voor een echoconsult.

Tegenwoordig is Ruud docent bij de schouder echografiecursus voor huisartsen en schouderorthopeden bij het opleidingsinstituut van de Nederlandse Echografie Academie (www.neac.nl)

Ook geeft hij bij regelmaat incompany cursussen aan fysiotherapie praktijken in het land.

 

 

Ervaring

 

Veel ervaring hebben we inmiddels met het scannen van schouders, ellebogen, polsen en handen, heupen, hamstrings, knieën, kuiten en enkels. Ruud is met echografie begonnen in 1998 en Bonnie heeft haar eerste opleiding gehad in 2008 en heeft daarna meerdere master opleidingen gevolgd. Marjolein is in 2012 begonnen met echografie en Robert en Gwen hebben eind 2015 hun basis cursus afgerond. Alle patienten die zich aanmelden in onze praktijk met een klacht van het bewegings apparaat (met uitzondering van de wervelkolom) komt in principe in aanmerking voor een echografisch onderzoek. Alle opnames worden besproken met elkaar en bij twijfel wordt een extra echo onderzoek gepland met Ruud als ervaren echografist erbij. De afgelopen jaren hebben honderden patienten een echo onderzoek bij ons gekregen.

Regelmatig komen de echografisten bij elkaar voor bij- en nascholing onder leiding van Ruud zodat elke echografist op eenzelfde manier en niveau de echo onderzoeken kan uitvoeren

 

 

Apparatuur

 

We maken de echo opnames met twee zeer geavanceerde echosystemen. Op de begaande vloer staan in de behandelkamers twee Samsung RS80 apparaten. Beiden zijn High End systemen die normaal gebruikt worden door radiologen in ziekenhuizen. Doordat we beschikken over goede echo systemen kunnen we gedetailleerde opnames maken en scherpe diagnoses stellen.