COPD training.

Wat is COPD

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, oftewel Chronische Obstructieve Long Ziekte) is een verzamelnaam voor chronische aandoeningen aan de luchtwegen en longen. Chronische bronchitis en emfyseem zijn de belangrijkste aandoeningen die tot COPD worden gerekend.

Hoesten, overmatige slijmproductie en een chronische kortademigheid zijn kenmerkende klachten. Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn, u krijgt minder zuurstof. Bij ernstig COPD kan hierdoor, en door een afname van de kracht van ademspieren, de longfunctie met meer dan de helft verminderen. Daarnaast maakt COPD de luchtwegen meer prikkelbaar. Patiënten merken dit doordat zij extra kortademig worden als ze in aanraking komen met bijvoorbeeld rook, koude lucht, mist of andere luchtjes.

COPD ontstaat in ongeveer 80 procent van de gevallen na jarenlang roken. Bij ongeveer 15% van de mensen met COPD speelt langdurige blootstelling aan kleine stofdeeltjes tijdens het werk een rol. Ook kan een aangeboren enzymgebrek de oorzaak zijn van COPD.

 

Voor wie?

Hoewel bekend is dat bewegen belangrijk is voor iedereen die aan COPD lijdt, blijkt uit onderzoek dat COPD-patiënten in alle GOLD-stadia veel minder bewegen dan leeftijdsgenoten. Meer bewegen en fysieke training is erg van belang bij deze aandoening.

Voor het behandelen van COPD klachten is het noodzakelijk dat u een verwijzing van uw arts/ specialist meeneemt en uw meest recente longfunctietest (minimaal uit 2018).

 

De behandeling

Fysiotherapeutische behandeling is een belangrijke therapie bij COPD. Het is bewezen effectief gebleken op afname van klachten, verbetering van het uithoudingsvermogen en verbetering van kwaliteit van leven. Tevens wordt de kans op een longaanval verminderd.

Onze gespecialiseerde fysiotherapeut zal een conditietest bij u afnemen, om aan de hand daarvan samen met u een oefenschema op te stellen om gericht te werken aan het verbeteren van uw algehele conditie. Vervolgens gaat u onder begeleiding van de therapeut aan de slag in onze trainingszaal, waarbij de oefeningen gericht zullen zijn op het verbeteren van het uithoudingsvermogen en het optimaliseren van de spierkracht.

Daarnaast zal uw therapeut u advies geven en begeleiden in het zelfstandig uitvoeren van oefeningen en fysieke activiteiten in en rondom huis. U zal ook aangemoedigd worden tot het aanleren van een gezonde leefstijl, want dit is naast fysiotherapie van groot belang voor uw klachten. U zal gevraagd worden te stoppen met roken, aangezien dit de meest werkzame behandeling van COPD is en hiermee het voortschrijden van de ziekte kan worden doorbroken.

 

Vergoeding

Vanaf 2019 wordt fysiotherapie/ oefentherapie voor mensen met COPD GOLD 2, 3 en 4 vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is het aantal behandelingen waarop u in het eerste behandeljaar en de daarop volgende jaren (de onderhoudsfase) aanspraak kunt maken, gemaximeerd. Let op: het eigen risico is hierop van toepassing.

Op hoeveel behandelingen u maximaal ‘recht’ heeft hangt af van 2 zaken: het stadium en de ernst van uw COPD, en of u in het 1e behandeljaar zit of in de onderhoudsfase. Aan de hand van de verwijzing van uw longarts, uw meest recente longtestresultaten en een aantal vragenlijsten wordt bepaald in welke groep u valt (A,B,C of D). Per groep verschilt het aantal behandelingen waar u recht op hebt gedurende 12 maanden (het 1e behandeljaar);

  • Groep A: maximaal 5 sessies fysiotherapie

  • Groep B: maximaal 27 sessies fysiotherapie

  • Groep C en D: maximaal 70 sessies fysiotherapie

Na het eerste jaar wordt het maximaal aantal behandelingen aangepast/ verminderd;

  • Groep B: maximaal 3 sessies fysiotherapie

  • Groep C en D: maximaal 52 sessies fysiotherapie

Het is niet gezegd dat u altijd in dezelfde groep blijft. Dit kan veranderen afhankelijk van het verloop van uw COPD.

CONTACTGEGEVENS

Noordweg 77

2641 ZA Pijnacker 

Telefoon: 015-3699710 (ma t/m vr 09.00 - 13.00)

Whatsapp: 06-13389193

E-mail: balie@mtcdeviergang.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag:     07.20 - 22.00 uur

Dinsdag:        07.30 - 22.00 uur 

Woensdag:   07.20 - 18.00 uur   

Donderdag:  07.30 - 22.00 uur  

Vrijdag:           07.30 - 21.00 uur

Zaterdag:      08.00 - 13.00 uur 

Zondag:         Gesloten 

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

© 2023 by Medical Clinic. Proudly created with Wix.com

Telefoon: 015-3699710

Whatsapp: 06-13389193